Jdi na obsah Jdi na menu
 

Chleba bez hnětení

5. 11. 2018

 Chleba bez hnětení 

Suroviny:
3 hrnky hladké mouky (jeden můžeme nahradit chlebovou žitnou)
2 lžičky soli
1 lžička drceného kmínu, semínka
1/4 lžičky sušeného droždí
 1 a 1/2 hrnku vody

Postup:
Do mísy dáme mouku, sůl, kmín a droždí. Promícháme. Přilijeme vodu a znovu promícháme ale pozor – ne moc, jen dokud je v míse suchá mouka. Jakmile vznikne nevzhledný lepkavý „chuchvalec“, přestaneme míchat, v žádném případě těsto dál nepropracovávat!
Pak mísu přikryjeme potravinářskou fólií a necháme v klidu 12–18 hodin. Těsto hodně nabude a zřídne.
Pak v míse pomoučíme těsto a pomocí stěrky přiložíme. Necháme asi 15 minut odpočinout.
Formu na biskupský chlebíček vytřeme olejem a těsto do něj přendáme. Překryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout.
Vložíme do trouby a zapneme na 210°C. (+ ventilátor)
Pečeme 30 minut. Dopékáme dalších 15–20 minut, dokud kůrka nezhnědne. Pak vyndáme z trouby, vyklopíme  a necháme vychladnout.

Moje poznámky
 Taky vyzkoušet místo sušených kvasnic kvásek